Uyku EEG Nasıl Çekilir ?
UYKU EEG : Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Tüm gece (6-8 saatlik) veya gece kısa süreli (1-3 saatlik) yapılan bir tetkikdir. Hastayı izleyen hekimin kararına göre, özellikle uykuda epilepsi nöbetleri tanımlanan hastalarda doğrudan tüm gece süresince uykuda EEG incelemeleri istenebilir.
Tüm gece uykuda EEG incelemelerinin başında mutlaka rutin EEG kayıtları elde edilir. (20 dakika uyanıklık) ve bundan sonra hastanın uyumasına izin verilerek incelemeye devam edilir. Tüm gece uykuda EEG incelemesinde gece boyunca hastanın uyumasına izin verilir ve kayıtlara devam edilir.
Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.
Kişiyi uyutmak için beyin aktivitesini etkilemesi ve muhtemel elektriki deşarjları baskılaması nedeni ile anestezik ajan tercih edilmemelidir.
Uzun süreli video EEG monitörizasyon tedaviye dirençli epilepsi hastalarında epilepsi cerrahisi öncesi en önemli incelemelerden birisidir. Nöbetlerin başlangıç alanının saptanması amacıyla yapılan video EEG monitörizasyonu
Video EEG (VEEG) Monitorizasyonun amacı:
1.Nöbetler ve eş zamanlı EEG"leri inceleme ,
2.Epilepsi nöbetlerini sınıflamak,
3.Non-epileptik nöbetleri ortaya çıkarmak; psikojen nöbet, senkoplar, hareket bozuklukları, uyku bozuklukları,
4.Cerrahi adayı ise nöbet başlangıç alanını saptamak veya intrakranyal elektrotların nereye konacağına karar vermek.
VEEG nin kullanım amacına bağlı olarak uygulamalar farklılaşabilmektedir. Nöbet kaydı amacıyla yapıldığında uzun süreli (günlerce) olabileceği gibi, nonepileptik psikojen atakları ayırt etmek amacıyla yapıldığında daha kısa bir süre yeterli olabilmektedir.
1.Epilepsi nöbetlerinin diğer paroksizmal olaylardan
ayırt edilmesi
2.Epilepsi nöbetlerinin sınıflandırılması
a.Nöbet sıklığının belirlenmesi,
b.İktal-interiktal EEG özelliklerinin belirlenmesi,
c.Epileptiform EEG örneklerinin tanımlanması,
d.Nöbetlerin özgül tetikleyicilerinin tespiti,
e.Epileptiform deşarjların davranışsal sonuçlarının tanımı,
3.Epilepsi sendromlarının tanımlanması,
4.Epilepsi cerrahi adaylarının belirlenmesi,
5.Tedavi değişikliği ya da tedaviyi yönlendirme
Klinik olarak nöbet geçirdiği farkedilemeyen hastaların EEG özelliklerinin tanımlanması (örn; absans, nonkonvulziv status epileptikus).
Küçük yaştaki çocuklarda kayıt sırasındaki hareketlilik ve istenen talimatlara uyum gösterememeleri nedeniyle uyku sırasında EEG kaydı tercih edilir. Kayıt süresi olabildiğince uzun tutulmaya çalışılır (mümkün ise en az 1 saat). Hasta uyandırıldıktan sonra hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.
Bebeklerde ve çok küçük yaştaki çocuklarda uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir ve bu nedenle bir EEG incelemesi mümkün ise en az 1 saat uykuda EEG kaydı içermelidir.
Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır. Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
Web Tasarım; AyStarSoft