Ortalama 1 saatlik bir işlemdir. Kısa süreli olarak en az bir uyku siklusunu (40 dakika) ve 20 dakika uyanıklık görecek şekilde yapılmaktadır.
Uyku-Uyanıklık EEG incelemesinin başında mutlaka rutin(uyanıklık) EEG kayıtları elde edilir. 10-20 dakika uyanıklık kaydından sonra hastanın uyumasına izin verilerek incelemeye devam edilir. EEG Çekimine izin vermeyen (Kooperasyonu güç olan) çocuklarda elektrotlar hasta uyuduktan sonra da bağlanabilinir.
Uykuya geçiş ve uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır.
Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Çocuklarda ve bebeklerde Uyku-Uyanıklık EEG:
Küçük yaştaki çocuklarda kayıt sırasındaki hareketlilik ve istenen talimatlara uyum gösterememeleri nedeniyle uyku sırasında EEG kaydı tercih edilir. (Uyku halinde iken elektrotlar bağlanır) Kayıt süresi olabildiğince uzun tutulmaya çalışılır (mümkün ise en az 1 saat). Hasta uyandırıldıktan sonra hareketlerin EEG kaydına engel olmadığı dönemde olabildiğince uzun bir süre uyanık dönemde de EEG kaydına devam edilmeye çalışılır.
Bebeklerde ve çok küçük yaştaki çocuklarda uykuda EEG kayıtları çok daha değerlidir ve bu nedenle bir EEG incelemesi mümkün ise en az 1 saat uykuda EEG kaydı içermelidir.
Uyku sırasında beyinin biyoelektrik aktivitesi tamamen değişir. Uykunun farklı dönemleri vardır ve bu dönemlere özgü EEG değişiklikleri saptanır. Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
Gece normal uykuda(1 saat veya tüm gece) yapılan tetkikin fizyolojik şartlarda ve etik açıdan en uygun yöntem olduğunu ayrıca yeterli bilgi sağlama bakımından da en etkili yöntem olduğunu vurgulamak gerekir.
Elektronörofizyoloji (EEG-EMG-PSG) Teknikeri Fatih YİĞİT
Tel:0532 731 4385
Web Tasarım; AyStarSoft